Veel gestelde vragen over Enviro-Log haardblokken

Dit zijn enkele van de meest voorkomende vragen gesteld over Enviro-Log milieuvriendelijke haardblokken. Indien u een vraag heeft dat hier niet beantwoord is, verzoeken wij u graag ons te contacteren , en wij zullen u graag z.s.m. per ommegaande helpen!

Allereerst zijn er vele soorten hout te koop, t.w. eiken,  beuk, essen, berken, elzen, haagbeuk, enz., geheel los van de kwaliteit en herkomst van het hout. Elke houtsoort heeft zijn specifieke verbrandingseigenschappen, en u staat dan voor de keuze:

1./  Welke houtsoort is nu het best geschikt voor mijn type brandapparaat – 0pen haard, open haard met inzet, houtkachel & hoeveel houtblokken mag nu per houtsoort bij elke start van een houtvuur gebruikt worden voor mijn formaat – klein, middelgroot of groot – apparaat?

2./  Moet ik nu van één houtsoort zo’n hele volumineuze pallet  van resp. 120 x 85 x h. 210 cm met 2 m³ of  h. 110 cm met 1 m³ open haardhout  aanschaffen (ofwel een ca. 1,75 en 3,5 kuub los gestort), deze  thuis laten bezorgen en alles handmatig nog naar de opslagplek te moeten verplaatsen?  Moet ik nu keer op keer de ca. 7 kg plastic zakken of net zakken met haardhout blokken bij de bouwmarkt, het tuincentrum of tankstation kopen? Wat betaal ik nu voor al deze type verpakkingen?

3./  Koop ik wind gedroogd hout, of oven gedroogd?  Is het hout wel droog genoeg geleverd, en/of nog belangrijker, is het hout wel droog genoeg gebleven nadat het thuis gedurende de koude natte winter buiten heeft gestaan?

4./  Hoeveel hout blokken van mijn pallet, 7kg plastic of net zak verstook ik nu eigenlijk gedurende een paar uur op een avond? Hoe snel ben ik nu eigenlijk door mijn hout heen? Hoeveel aanmaakhout, al dan niet met vuuraanmaakblokjes verbruik ik daarnaast eigenlijk om mijn houtvuur steeds te kunnen ontsteken?

5./ Wat voor schadende neven-effecten heeft het stoken van meestal te vochtig hout voor u thuis, uw omwonenden en het milieu? Door de vochtige buitentemperatuur wordt vocht weer heel gemakkelijk door het hout opgenomen, zonder dat u het in de gaten heeft. Als hout niet kurkdroog is, dan zijn de neveneffecten van de rookgassen namelijk voor zowel de volksgezondheid (thuis), als de atmosfeer (milieu) nog schadelijker.

6./ Is houtkap van bossen überhaupt nog nodig om van een vuur te kunnen genieten?

Wij houden het eenvoudig voor u met Enviro-Log : slechts 2 formaten milieuvriendelijke haardblokken, u kunt naar wens van beide formaten één of meerdere blokken tegelijk branden. U kunt ze per 6 stuks in doos geleverd krijgen, of als vervanger voor de 1 en 2 m³ pallets hebben wij voor u de handige klein-formaat pallets van slechts 40x60cm. Daarmee bent u voor langer tijd voorzien. Met Enviro-Log dus geen houtkap en ze branden gewoonweg veel schoner dan hout in termen van schadelijke uitstoot en emissies! Tot slot, het gemak ;  ze zijn eenvoudig in gebruik.

Enviro-Log voegt geen enkel petroleum bestanddeel (als accelerator) toe aan haar haardblokken. De meeste typen paraffine – zaagsel open haard blokken hebben een strook van een toegevoegd petroleum product om de verbranding te versnellen. Het duurt dus wat langer, zo’n 10-20 minuten voordat het blok massief vlam heeft gevat, maar zodra onze haardblokken branden geven ze rustige hoge vlammen. Even geduld dus, maar u kunt de beide uiteinden van het blok altijd even een extra vlam geven met onze lange lucifers. Op de product pagina’s van het 1,2Kg en XXL 2,3 Kg haardblok in de webshop en hierna leest u hoe ze op 2 manieren heel eenvoudig en veilig zijn te ontsteken of volg a.u.b. de instructies op de wikkel van onze haardblokken
U kunt het 1,2 Kg als het XXL 2,3 Kg haardblok per stuk in uw haard of kachel branden, maar als u een extra groot vuur wilt, dan mag u gerust 2 blokken tegelijk branden.  U kunt het haardblok op 2 manieren aansteken:
1./ U trekt de wikkel op één van de kort zijden open en neemt het blok uit de wikkel ; u steekt de wikkel aan en legt de wikkel direct in midden in uw haard of kachel ; daarna direct het haardblok op de wikkel plaatsen zodat het blok vlam zal vatten. Even geduld dus, want na ca. een kwartier vat het blok vlam. U kunt de beide uiteinden van het blok altijd even een extra vlam geven met onze lange lucifers.

2./ De beide uiteinden van de papieren wikkel eerst uittrekken ; Leg het haardblok met de naad naar boven midden in uw haard of kachel en steek de beide uiteinden van de wikkel aan. Even geduld, want het haardblok vat daarna vanzelf vlam en begint gaandeweg in ca. een kwartier te branden. U kunt de beide uiteinden van het blok altijd even een extra vlam geven met onze lange lucifers.

Als het haardblok uiteindelijk is opgebrand (geen vlammen meer) gloeien de restanten nog langer tijd na. U kunt deze dan van tijd tot tijd op poken, totdat het geheel is opgebrand.

Lees en volg de instructies op de wikkel a.u.b. vóórdat u het haardblok gaat branden

Het 1,2 Kg blok : deze branden ca. 2 – 2,5 uur
Het 2,4 Kg blok : deze branden ca. 3 – 3,5 uur
Tijdens deze brandduur genereren ze 50% meer warmte dan hout (50% meer per 0,5 kg hout). Nadat het blok (vrijwel) geen vlammen meer geeft, kunt u opvolgend met uw metalen haard gereedschap het blok wat op poken, zodat het nog enige tijd tot het einde toe blijft smeulen, nagloeien en warmte blijft afgeven. Ze branden gelijkmatig met mooie vlammen, en bovenal ze vonken niet en spatten niet.
Normaal gesproken is er slechts een lichte geur vergelijkbaar met een kaars op het moment dat u ons haardblok aansteekt. Nadat het haardblok volledig brand is er vrijwel geen geur, slechts met een uiterst milde kaarsachtige rook- en geur afgifte. Dus geen penetrante rooklucht zoals bij haardhout in huis nalatend.
Informatie over de calorische waarde en warmtevermogen van verschillende soorten brandstoffen (gedroogd haardhout* o.b.v. resterende vochtgehalte tot 20%, waarnaast andere omgevingsfactoren van invloed kunnen zijn). Enviro-Log blokken hebben verreweg de hoogste calorische waarde en energie output. De energie output is 11.200 BTU/lb (1 lb = 0,45kg), hetgeen omgerekend de onderstaande waarden geeft.

Brandstof calorische waarde / Heizwert

(warmterendement, stook-/ verbrandingswaarde bij verbranding per kg brandstof)

Energie / Heizleistung

(hoeveelheid energie, warmtevermogen bij verbranding uit een kg brandstof)

(KWh / kg) (MJ / kg)
1./ ENVIRO-LOG® BLOK 7.22* 26.0*
2./ ZAK HAARDHOUTBLOKKEN (mix van beuk,berk,e.d.) gedroogd < 20% 4.2 15
3./ HOUTZAAGSEL BRIKETTEN 3.8 18
4./ GEPERSTE HARDHOUT BRIKETTEN
Enviro-Log haardblokken produceren minder rook dan hout. Bovendien geven Enviro-Log haardblokken niet die penetrante houtrook geur af, en na de stookbeurt ruikt u dan ook in huis geen vervelende rooklucht. Dat is niet alleen prettig voor u als stoker, maar ook voor uw direct omwonenden!. Ze kunnen dan ook gebruikt worden door, of in het bijzijn van mensen met gevoeliger luchtwegen of astmatische aandoening. De hoeveelheid rook wordt o.a. ook bepaald door factoren als luchtstroom (circulatie en ventilatie) in de ruimte waar u het haardblok brand en het vochtigheidsgehalte in de lucht. Zorg altijd voor voldoende ventilatie in de ruimte waar gestookt wordt.
Het door compressie samengeperste haardblok is een mix van geperste kartonsnippers met speciaal voor levensmiddelen geschikte was. Door die combinatie van materialen genereert het haardblok een hoge energetische waarde, ofwel warmte straling (in BTU – British Thermal Unit of in Mj/kg – Joule).
Enviro-Log© haardblokken geven niet alleen 50% meer stralingswarmte per 0,5 kg gewicht dan hout, maar branden ook schoner
Enviro-Log© haardblokken zijn een uitvinding van Noord-Amerikaanse bodem en worden vervaardigd in Noord-Amerika.
Enviro-Log Inc. is de grootste recycler in Noord-Amerika van oude -met een waslaag voorziene- kartons (afval). De federale Food and Drug Administration (FDA, hier: Voedsel en Waren Autoriteit) schrijft voor, dat de bron (de kweker, agrarische boer, e.d.) dit type dozen in Noord-Amerika voor het transport naar supermarkten, en horeca ondernemingen moet gebruiken ter bescherming tegen schimmel van de verse bederfelijke etenswaren (groente, fruit, enz.). Nu kan dit type karton niet met gewoon afvalkarton gerecycled worden en beland massaal op vuilnisstortplaatsen.
Enviro-Log Inc. heeft middels een ‘closed-loop-cyclus’  een landelijk dekkend netwerk opgezet om dit type kartonnen dozen in te zamelen van zowel vuilstortplaatsen, en al haar afnemers (supermarkten, horeca ondernemingen) en dit afval door een inventief gepatenteerd productieproces te recyclen, en te verwerken tot een consumenten eindproduct, de Enviro-Log© haardblokken.
Plus : Enviro-Log levert de haardblokken bij haar afnemers en neemt tegelijkertijd de oude transportverpakkingen terug. Hierdoor is er géén aparte recycling stroom nodig en wordt het milieu ontzien van onnodige transportritten (CO2 uitstoot).
Door deze nieuwe toepassing en eind bestemming via u als gebruiker, wordt het product van vuilstortplaatsen onthouden en wordt een substantiële bijdrage aan een wezenlijk afvalprobleem, lees milieu geleverd.
Enviro-Log Inc.  is sinds 2004 uitgegroeid tot de op 2 na grootste producent van haardblokken in Noord-Amerika
Enviro-Log© haardblokken zijn gemaakt van gerecycled met was voorzien kartonnen dozen die gebruikt moeten worden bij het transport van bederfelijk voedsel. Het karton materiaal met de ultra dunne geïmpregneerde waslaag zijn een perfecte combinatie als ecologisch brandmiddel voor een haardvuur. Er zitten geen (chemische, toxisch houdende) additieven of additionele petroleum bestanddelen in onze haardblokken, en laat gedurende verbranding nihil chemische residuen na.

Lees meer onder: Wat maakt ze Milieu Vriendelijk?

Dan nog even iets over Paraffine open haardblokken: deze bestaan voor ca. 55-60% uit petroleum was, een teerachtig afval product van de olie raffinage industrie, verontreinigt met o.a. zware metalen (ook wel ‘slack wax’ genoemd), die het als ‘bij-product’ aan synthetische open haardblok producenten levert. Deze paraffine is niet milieuvriendelijk en olie is een niet-hernieuwbare fossiele brandstof en een eindige hulpbron. Daarnaast, het Bundes Umwelt Amt (Ministerie van Milieu) in Duitsland heeft het gebruik door consumenten van deze paraffine open haardblokken verboden op grond van de (tot wel 8x hogere,) schadende uitstoot van fijnstoffen t.o.v. de stook op haardhout. Als je dan beseft dat onze blokken daarentegen een veelvoud schoner stoken dan gedroogd haardhout(!), dan is de keuze simpel.
Beperking in gebruik:  De meeste consumenten realiseren zich dit niet, maar door het paraffine aandeel in deze blokken staat er EXPLICIET een waarschuwing op de papieren wikkel => Deze blokken mogen uitsluitend in een OPEN haard gebrand worden. Dat is niet voor niets en dit zegt voldoende!  Onze Enviro-Log© haardblokken mogen wel in alle (dichte) haarden met inzet én alle typen houtkachels worden gestookt. Tot slot, op vele wikkels van paraffine open haardblokken staat een FSC-Logo, wat u als consument doet denken, dat dit paraffine blok duurzaam zou zijn. Als u het logo goed bekijkt, dan leest u OF dat slechts de papieren wikkel OF dat slechts het 40-45% hout zaagschel aandeel FSC-gecertificeerd is, maar NIET het gehele product!

We leven in een consumptieve ‘wegwerp’ maatschappij.  Gedurende de laatste 3-5 decennia hebben marketeers van consumptie artikelen ons continue op alle mogelijke manieren, met allerlei slimme vormen van reclame wijs gemaakt, dat al hetgeen we gisteren hebben aangeschaft, niet meer ‘in de trend’ van vandaag of morgen past. We worden continue verleid om vooral snel weer de actualiteit te moeten kopen en ons te ontdoen van het oude.

“Recycling” staat voor Hergebruik;  het voorafgaandelijk sorteren van afval (op bruikbare materialen) en het opnieuw gebruiken van materialen, nadat ze als afval zijn afgedankt.  Bij recycling wordt een afvalstof omgezet in een nieuw potentieel bruikbaar materiaal / product. Omdat de afvalbergen steeds groter werden kwam door strengere wetgeving het hergebruik van afval op gang,  waarbij door de immer duurder wordende grondstoffen het hergebruik van afval economisch interessant werd.  Het is een aparte industrie geworden.  Door de aanpak om bruikbare afval materialen zowel in de logistiek keten als van de afvalstortplaatsen te verzamelen en te gebruiken,  hebben afvalstortplaatsen aldus minder afvalverwerking , derhalve vermindering in energieverbruik, luchtverontreiniging en waterverontreiniging. Deze zgn. circulaire economie, waar afval in een kringloop proces industrieel wordt verwerkt tot een nieuw product, zal toekomstig voor de leefgemeenschap een belangrijke rol spelen.

Afval hergebruikt:
Onze haardblokken zijn als treffend voorbeeld onderdeel van de circulaire economie, gemaakt van 100% gerecycled transportverpakkingen. Doel: In Noord-Amerika zijn leveranciers verplicht om hun bederfelijke verse levensmiddelen (groente, fruit, enz.) in transport kartons te vervoeren met een ultra dunne waslaag ter voorkoming van schimmelvorming. Deze was is een oppervlakte coating of is in het karton geïmpregneerd, en is van de hoogste kwaliteit (geschikt voor levensmiddelen / food safe / lebensmittelecht).
Keerzijde: De dunne geïmpregneerde waslaag van deze kartonnen dozen dient weliswaar een concreet doel in de transport keten van producent naar de detailhandel, maar daarna zijn ze gedoemd te belanden op vuilnisstortplaatsen, omdat juist door die water-/vocht afstotende dunne waslaag heeft het karton tot wel 50-60 jaar nodig heeft om in de natuur af te breken.
Er zijn geen passende productie technieken om dat heel dunne waslaagje van het karton te scheiden. Per dag worden 1,2-1,3 miljoen van dergelijke dozen gefabriceerd om vers bederfelijk voedsel te vervoeren. Met een dagelijkse aanwas van 1800 ton afval op vuilnisstortplaatsen (600000+ ton per jaar) ontstond de behoefte een oplossing voor dit afval te bedenken, en zo is het idee voor het Enviro-Log© haardblok ontstaan.

Enviro- Log Inc. vond een oplossing in een speciaal ontwikkelde, gepatenteerde productie toepassing door dit ingezameld oude afval karton middels een ‘gesloten-cyclus’ te transformeren tot een consumenten verbruiksartikel, en zo het afval van vuilstortplaatsen onthouden.en branden Enviro-Log© haardblokken schoner!

De afval kartons komen plat als balen op pallets in de fabriek van Enviro- Log Inc., worden in kleine snippers (chips) versneden en opvolgend gaan ze in een enorme droogmolen om de vochtigheidsgraad op genormeerd niveau te krijgen. De karton snippers gaan vervolgens in een pers om als een lang samengeperst blok uit machine uit te komen, en worden tot slot op maat afgesneden en voorzien van een wikkel. De haardblok eindproducten worden verpakt en wederom geleverd aan de supermarkt bedrijven en horeca ondernemingen, die ze aan de eindgebruiker, de consument verkoopt.
Milieubesparing transport ; bij elke levering van Enviro-Log© haardblokken aan deze afnemers worden tegelijkertijd alle oude lege kartons weer ingenomen, die weer in de fabriek worden verwerkt. Het is een continue ‘gesloten cyclus’.
Door het branden van het Enviro-Log© haardblok door u als consument is het zgn. ‘Cradle-to-Grave’ proces bewerkstelligt.
Niet alleen wordt een groot afval probleem getackeld , maar draagt u ook bij aan een beter milieu door het branden van Enviro-Log© haardblokken, omdat ze substantieel schoner branden dan hout en paraffine open haardblokken! De overgebleven asresten kunnen zelfs als meststof toevoeging buiten op aarde uitgestrooid worden.
Bijdrage aan het milieu in bredere context; elke 10000 ton karton, dat van vuilnisstortplaatsen onttrokken wordt, is op jaarbasis equivalent aan:

  • een CO2 emissie besparing van 1850 personenauto’s, ofwel 48900 Mton aan CO2 komt niet in de atmosfeer terecht;
  • besparing van 29275 vaten olie
  • besparing van 180000 bomen (in plaats van bomen vernietigd door houtkap), per vrachtwagen worden 480 bomen bespaard (500 bomen per 20 ton gerecycled karton).

Doelstelling dit jaar is om 20 miljoen kilo karton van vuilnisstortplaatsen te verwerken, en de komende vijf jaar naar 40 miljoen kilo per jaar door te groeien.

Onze Enviro-Log© haardblokken branden schoner dan houtvuur (gedroogd eiken haardhout) en paraffine open haardblokken; produceren 33% minder emissies (broeikasgassen) en tot wel 70-80% minder luchtverontreinigende (fijn-)stoffen, ze genereren 86% minder koolteer – en 80% minder koolmonoxide uitstoot.
Koolteer is de grootste veroorzaker van schoorsteen branden. Minder koolteer uitstoot betekent een schonere schoorsteen, daar minder roet kan aanhechten in de schoorsteen schacht.
Minder koolmonoxide uitstoot , minder uitstoot van fijnstof (VOCs / vluchtige organische stoffen) zijn bovenal voor mensen met gevoelige luchtwegen e/o astmatische aandoeningen een prettige bijkomstigheid.

Voor een haard vuur is gem. 4 keer meer haard hout benodigd dan een Enviro-Log haardblok.
Kortom Enviro-Log© is beter dan conventioneel haardhout, beter dan paraffine open haardblokken, beter voor mens en milieu

OMNI Consulting is een onafhankelijk gespecialiseerde technische research dienstverlener met laboratorium test faciliteiten, en dé marktleider in het testen van vaste brandstoffen (zoals haardblokken) en apparaten (kachels, haarden, etc.). Zij worden op dit vakgebied als de autoriteit, de experts beschouwd (www.omni-test.com en www.omni-environmental.com)
Onze Enviro-Log© haardblokken zijn OMNI getest en veilig voor gebruik in open haard, open haard met inzet, en alle type houtkachels! Enviro-Log laat reglmatig veiligheid en emissie testen door OMNI uitvoeren.
Wij geloven hiermee onze klanten vertrouwen te bieden.

Omni’s conclusie :

“onze emissie testen van open haarden en houtkachels waarin Enviro-Log© haardblokken worden gebrand hebben substantieel minder lucht emmissies vergeleken met conventioneel haardhout. De fijnstof verminderingen zijn van dien aard, dat nationale en provincial overheidsinstanties verantwoordelijk voor de controle op lucht kwaliteit serieus in overweging zouden moeten nemen om in gebieden met slechte luchtkwaliteit Enviro-Log© te prevaleren.”

Enviro- Log© haardblokken zijn in de staat California, met de meest stringente milieuwetgeving van Amerika, opgenomen door de lokale autoriteiten EPA (Environmental Protection Agency) om als vaste brandstof te mogen verkopen.

Onderhoud – eigen verantwoordelijkheid:
Het is daarnaast belangrijk om regelmatig (jaarlijks minimaal een keer) uw haardschacht te laten controleren door een erkend schoorsteenveeg bedrijf en tijdig onderhoud te laten plegen. Daarnaast kan de gemeentelijke brandweer als autoriteit op het gebied van o.a. veilig verwarmen via hun website wezenlijke en nuttige brandpreventie tips verschaffen, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van koolmonoxidemelder(s) in uw woning. Zulke punten van aandacht zijn niet alleen beter voor uw gezondheid en het milieu, maar biedt u ook meer wooncomfort.

Kort samengevat: We transformeren een ecologisch uitdagend afval materiaal tot een economisch aantrekkelijk consumenten product.
De grote aanwas van deze kartons gedurende de laatste 20 jaar heeft geresulteerd, dat vuilnisstortplaatsen met steeds hogere kosten belast zijn en supermarkt bedrijven met de terugname van deze kartons door Enviro- Log Inc. massief recycling kosten worden bespaard, terwijl ze er een milieuvriendelijk haardblok voor terugkrijgen. Voorname Bio-Supermarkt ketens als Whole Foods en Fresh Market zijn dan ook handelspartners van Enviro- Log Inc.

Zij verlagen daarmee hun CO2 – , ofwel ecologische voetafdruk , dragen bij om hun recycling doelen te bereiken, en versterken hun maatschappelijke positie in van de onderneming t.a.v. duurzaamheid beleid.
Het is een WIN – WIN – WIN situatie voor de hele keten ; verse levensmiddelen producenten, producenten van kartons, vuilnisstortplaatsen en supermarkt ondernemingen, de consument en tot slot ….. het milieu, onze planeet!

Met 4 seizoenen in dit deel van Europa beschouwen de meeste winkeliers haardblokken als een seizoen artikel. Zij voeren in de regel haardblokken van September tot en met April. Bovendien hier zijn haardhout en andere vaste brandstoffen geen primaire verwarmingsbron, omdat de meeste Nederlandse huishoudens op het gasnet zijn aangesloten (centrale verwarming). Wij stoken in de regel voor sfeerbeleving in en rondom het huis.
Enviro-Log© is de meest veelzijdige sfeermaker, of nu voor open haard, houtkachel, vuurkorf of terrashaard.

Enviro-Log© is inmiddels te koop in een select aantal winkels. U kunt uiteraard te allen tijde onze haardblokken via onze webshop bestellen (naar webshop).

Winkels:
Intratuin vestigingen (alle filialen)
Makro vestigingen (alle filialen)
Bio-Supermarkten in Nederland, zoals die van Natudis, de Nieuwe Band (diverse filialen)
Tuincentrum Overvecht (alle filialen)
Welkoop/Boerendbond vestigingen te Eemnes, Soest, Bunschoten
Bouwmarkt: Nijhof – Baarn, Bouwmarkt Groenen – Veldhoven
Tankstations: BP Bergweg – Zeist, Esso de Weeren – Heerenveen, Esso Mienscheer – Marum,
Esso Tolnegen – Stroe, Esso de Vrolijkheid – Zwolle, Esso Marslanden – Zwolle, Esso Stadshagen – Zwolle,
Shell Noordsingel – Leidschendam

Veel gestelde vragen over Enviro-Log Vuuraanmakers ‘Fire starters’

Dit zijn enkele van de meest voorkomende vragen gesteld over Enviro-Log milieuvriendelijke haardblokken. Indien u een vraag heeft dat hier niet beantwoord is, verzoeken wij u graag ons te contacteren, en zullen u graag z.s.m. per ommegaande helpen

Ja, Enviro-Log© ‘fire starters’, vuurmakers zijn een excellente starter. Slechts één cup is voldoende om uw houtvuur aan te steken, daarmee heeft u lage kosten per start. Volgt u de instructies op de doos. U kunt ze gebruiken voor elke houtsoort, en zelfs vochtig hout kunt u met deze wascups branden.
De Enviro-Log© ‘fire starters’ kunt u gebruiken om een houtvuur op te steken in de open haard, in houtkachels, terrashaarden, en vuurkorf.
Enviro-Log© vuurmakers hebben geen lont. Ze werken gegarandeerd. U brandt ze eenvoudig door de papieren cup te ontsteken.
Ze branden ca. 20+ minuten, branden gelijkmatig met een hoge vlam, vonken en spatten niet. Nadat de brandcyclus van 20 minuten is voltooid zijn het substraat van de cup en was geheel weg, en laten geen resten na.
Normaal gesproken is er slechts een lichte geur vergelijkbaar met een kaars.
Enviro-Log© was cups zijn milieu vriendelijke vuurmakers om een houtvuur probleemloos op te starten, en worden vervaardigd in Noord-Amerika van gerecycled kaarsvet, en is een combinatie van 100% recyclebare wassen, een mix van bijen-, soja-, palm- en paraffine was en natuurlijke geurstof. Het ‘earth friendly’ karakter van het product ligt zowel in de aangewende grondstoffen zelf, alsmede dat alle aangewende wassen gedurende het brandproces van de wascup volledig verbranden.  
Onze vuurmaker wascups zijn gemaakt van 100% gerecycled product. De wassen zijn afkomstig van verschillende generatoren, worden verzameld, opnieuw behandeld en verwerkt tot kaarsvet.  Deze wassen zouden anders naar een vuilstortplaats afgevoerd worden. De papieren cup is van 100% gerecycled papier gemaakt voorzien van een dunne coating van 100% gerecyclede was.
We transformeren een ecologisch uitdagend afval materiaal tot een economisch aantrekkelijk consumenten product.
De was is gemaakt van 100% gerecycled kaarsvet, afkomstig van verschillende generatoren, welk wordt ingezameld.
De papieren cup is van 100% gerecycled papier gemaakt voorzien van een dunne coating van 100% recycelde was.
Voorname Bio-Supermarkt ketens als Whole Foods en Fresh Market zijn dan ook handelspartners van Enviro-Log Inc.
Zij verlagen daarmee hun CO2 – , ofwel ecologische voetafdruk , dragen bij om hun recycling doelen te bereiken, en versterken hun maatschappelijke positie in van de onderneming t.a.v. duurzaamheid beleid.
Het is een WIN – WIN – WIN situatie voor de hele keten ; fabrikanten met afval van wassen, vuilnisstortplaatsen en supermarkt ondernemingen, de consument en tot slot ….. het milieu, onze planeet.
Enviro-Log© vuurmakers zijn milieu vriendelijke starters, of nu een houtvuur te starten in een open haard, houtkachel, vuurkorf of terrashaard, ze werken altijd!

Intratuin vestigingen (alle filialen)
Makro vestigingen (alle filialen)
Bio-Supermarkten in Nederland, zoals die van Natudis, de Nieuwe Band (diverse filialen)

U kunt onze ‘fire starters’ te allen tijde via onze webshop bestellen