Het jaar rond kan de vuurkorf of buitenhaard aan. Vooral in de zomermaanden genieten mensen rondom de vlammen. Daarnaast wordt op een BBQ rooster erboven op vuur gestookt eten bereid.

De eenvoudige goedkope open vuurkorven van metaalplaat spijlen zijn volgens Tuinbranche Nederland populair ; Voor een bedrag tot gemiddeld € 50 koop je er een. Maar ze geven ongelooflijk veel rommel, en door de openingen aan weerszijden vliegt de as de hele tuin door. Sommige modellen hebben een (bodem-)plaat eronder, maar die is vaak te klein om alles op te vangen.

Handiger is een vuurschotel. Deze vangt meer as op. De duurdere modellen, zoals die van Weber (€ 200), hebben een deksel om het vuur gemakkelijk te doven, waardoor je de resten kunt laten opbranden. Probleem blijft de grootte van de schotel (om het as op te vangen), die ook bij Weber erg klein is (www.weberstephen.nl).

Wie het nog serieuzer wil aanpakken kan overwegen een inbouwhaard of luxe terras/tuin kachel aan te schaffen, waarop je vaak ook kunt barbecueën. De kosten hiervoor bedragen al snel honderden euro’s. Er zijn verschillende modellen, materialen (steen, staal, gietijzer, enz), en prijzen in dit duurder segment, zoals bijvoorbeeld

Tot slot lazen we een handgemaakte Vuurschaal van gerecycled materiaal, waar een wastrommel of betonmolen als ‘vuurschotel / vuurkorf’ op een verhoging van wat tegels geplaatst. Voor de creatieveling, die wat anders wil.

Bron: Telegraaf – Woonkrant 13 augustus 2014

 

Greenheat : In plaats van houten blokken te gebruiken is het gemakkelijker en milieuvriendelijker om een Enviro-Log© haardblok te nemen ; brand schoner, je kunt er ook 2 tegelijk branden, en zijn geschikt om mee te koken omdat ze geen chemische additieven bevatten!