Milieuvriendelijk genieten

De zomer staat weer bijna voor de deur en net zoals elk jaar zal er weer heel veel buiten gezeten en gegeten worden. Barbecueën in de tuin of bijvoorbeeld op de camping is na een heerlijk zonnige dag altijd genieten. Waar helaas weinig mensen rekening mee houden is dat barbecueën schadelijk kan zijn voor het milieu. Maar met een paar kleine aanpassingen kunt u toch milieuvriendelijk genieten van het zomerse weer. 

Gebruik milieuvriendelijke haardblokken voor de BBQ

Goed grillen is een kunst op zich. Bepalend voor een mooi en goed gegaard grillgerecht zijn niet alleen keuze van de barbecue, maar ook die van de gebruikte brandstof. De meeste houtskool en houtskoolbriketten die in de supermarkt, bouwmarkt, tuincentra en tankstations verkocht worden, zorgen tijdens het barbecueën (te) vaak voor veel rookgassen , die vooral schadelijk zijn voor het milieu, maar ook voor de volksgezondheid. Dit komt omdat de samenstelling gewoon kwalitatief onvoldoende, niet zuiver genoeg is, zodat het verbrandingsproces (temperatuur tijdens het gloeien) tekort schiet, en een nadelige smaakbeïnvloeding van de grillgerechten tot gevolg heeft.  Kortom, eenmaal het houtskool of de briketten met aanmaakblokjes of -vloeistof in de barbecue aangestoken, gaan ze na gemiddeld 20-30 minuten gloeien. De warmtestraling die ze geven vormt de basis voor het grillen met ‘bijwerkingen’. Deze producten voldoen daarbij veelal niet aan de Europese DIN-norm.

Het Enviro-Log blok biedt voor het barbecueën als milieuvriendelijk alternatief uitkomst!  Aanvankelijk was het blok bedoeld als brandstof voor de haard of houtkachel, maar omdat het géén chemische- en petroleum bestanddelen bevat zijn ze perfect geschikt als ‘kant-en-klare brandstof’ voor het barbecueën.  In Amerika worden de Enviro-log blokken dan ook in de zomer heel veel gebruikt, niet alleen thuis, maar ook voor zogenaamde outdoor ‘Tailgaiting en Cookout Events’, waar men ze in de portable barbecue, of in een kampvuur gebruikt.

Het verschil is namelijk de samenstelling: het is voor 100% gemaakt van oude kartonnen dozen met een dun waslaagje, die in Amerika zijn gebruikt voor het transport van verse levensmiddelen. Zonder recycling mogelijkheid was de enige eindbestemming helaas de vuilnisstortplaats, en met 1,2 tot 1,4 miljoen kartonnen transportdozen per dag tot een enorm afvalprobleem in Amerika geworden. Toen juist dit type oude gebruikte kartons een perfect en puur ecologisch brandmiddel bleek, heeft Enviro-Log een eigen productieproces ontwikkeld. Dit gedumpte oude afvalkarton wordt nu door Enviro-Log grootschalig ingezameld en voor 100% hergebruikt tot Enviro-Log blokken, een 100% milieuvriendelijke oplossing voor een afvalprobleem.  De samenstelling is dus 100% anders dan houtskool en houtskoolbriketten, die van hout of combinatie van hout en bruinkolen zijn gemaakt. Het besparen van massale houtkap is niet het enige voordeel. Veel ervan komt overigens van verre zoals Latijns-Amerika, Afrika, Azië, waar de oorsprong van het hout en/of de milieu vervuilende productiewijze en/of de sociale werkomstandigheden regelmatig niet in orde zijn.  Andere voordelen, naast de unieke samenstelling van Enviro-Log blokken;

  • zijn ze gemakkelijk in gebruik, en je krijgt geen zwarte vieze handen
  • hebben ze geen andere aanmaakmiddelen (vloeistof of blokjes) nodig

en  zijn ze ook een heel schone brandstof, namelijk

  • bevatten ze geen chemische- en petroleum additieven
  • bevatten ze geen bindmiddelen (zoals in briketten)
  • branden ze gelijkmatig, zonder spatten of vonken
  • branden ze schoon: geven veel minder rook en vrijwel geen rooklucht, en
  • stoten ze minimaal fijnstoffen, koolmonoxide uit

Voor de barbecue is er het 1,2 Kg Enviro-Log blok met een brandduur van 2 – 2,5 uur, zonder dat je er verder enig omkijken naar hebt. Door de combinatie van warmtestraling én vlammen vraagt het een net even andere attentie tijdens het grillen. Verder kun je tegenwoordig allerlei handige BBQ kookattributen gebruiken, zoals aluminium en geëmailleerde bakplaten, wok schalen, e.d. die het braden en grillen van gerechten extra dimensie geven.

Overigens, voor de kampeerders en scouting verenigingen onder ons, de XXL blokken zijn ideaal voor een mooi kampvuur, bijv. gezellig marshmallows roosteren boven het vuur of een smakelijk potje eten koken, met een brandduur tot wel 3,5 uur.

Het aansteken van de barbecue is nog nooit zo makkelijk geweest!

Het aansteken van een Enviro-Log blok in de barbecue kan op twee manieren:

  1. U trekt de wikkel op één van de korte zijden open en haalt het blok uit de wikkel. Daarna steekt u de wikkel aan en legt deze direct in het midden van de barbecue. Vervolgens plaatst u het blok direct op de wikkel zodat deze na een ca. 5-10 minuten vlam gaat vatten.
  2. U trekt de beide uiteinden van de papieren wikkel uit, daarna legt u het blok met de naad naar boven in het midden van de barbecue en dan steekt u de beide uiteinden van de wikkel aan. Het blok zal na een ca. 5-10 minuten vlam gaat vatten.

Nog een manier om milieuvriendelijk te genieten

Lekker ontspannen met familie of vrienden buiten genieten van de lange dagen, de geuren en kleuren, de mooie momenten die de lente en zomer bieden.  Gebruik de Enviro-Log blokken niet alleen voor de barbecue, want de 1,2 kg en de XXL blokken zijn ook de perfecte brandstof voor de terrashaard en vuurkorf

Wilt u nog meer verantwoord en milieuvriendelijk genieten? Bekijk dan onze eco tips.