Milieu Centraal legt uit dat Fijnstof is een verzamelnaam is voor stoffen in de lucht die microscopisch klein zijn. Het wordt veroorzaakt door uitlaatgassen van verkeer, industrie en houtkachels. Ze komen ook vrij door roken, vuurwerk afsteken en tijdens het aanbrengen van isolatie materiaal.

Hoe kleiner de fijnstofdeeltjes, des te schadelijker voor de gezondheid. Door deze herhaaldelijk in te ademen, kunnen mensen last krijgen van hun ademhaling, of zelfs verminderde longfunctie oplopen. Door langdurige blootstelling aan luchtvervuiling, zoals fijnstoffen, overlijden jaarlijks 18.000 mensen in Nederland vroegtijdig.

Hoe verkom je inademing van fijnstof?

Binnenshuis vooral goed ventileren. Het stoken van open haard en kachel is gezellig, maar weet dat sommige mensen extra gevoelig zijn voor rook(deeltjes). Stook daarom verstandig. Te vochtig hout is veroorzaakt veel rook en geeft bovendien minder warmte. Gebruik van gelakt hout, sloophout, spaanplaat of ander houtafval is verboden.

Gebruik een mondkapje bij klussen waarbij fijnstof vrij kan komen.

Buitenshuis routes mijden langs drukke wegen. Rijd een zuinige auto, in ieder geval rijd zuinig en laat de motor zo weinig mogelijk stationair lopen. Een dieselauto met een roetfilter.

www.milieucentraal.nl/luchtvervuiling

Bron: Telegraaf – Groene Telegraaf 4 januari 2014

Greenheat : In plaats van houten blokken te gebruiken is het gemakkelijker om de milieuvriendelijke Enviro-Log© haardblokken te nemen ; ze brand schoner, minder emissies, bevatten geen chemische additieven en genereren meer warmte dan hout.