Sfeervol stoken

Er zijn heel veel verschillende manieren om sfeervol te stoken. Denkt u bijvoorbeeld aan de open haard, een vuurkorf, een tuinhaard, een houtkachel of zelfs een kampvuurtje. Een brandend vuur is niet alleen gezellig maar het creëert ook warmte. Plus het kijken naar de vlammen zorgt voor ontspanning.

Net zoals er veel manieren zijn om sfeervol te stoken, zijn er ook verschillende soorten brandstof. Het stoken van hout is de meest voorkomende. Maar er zijn ook speciale paraffine blokken te krijgen. Helaas zitten er aan beide brandstoffen meerdere nadelen.

Stoken met hout

Om met hout te kunnen stoken moeten er bomen gekapt worden. Het behoeft geen uitleg dat dit absoluut niet milieuvriendelijk is. Maar dat niet alleen, het verbranden van hout heeft meerdere gevolgen die slecht zijn voor het milieu. Bij het stoken van hout komen er schadelijke stoffen vrij zoals kooldioxide, koolteer, fijn stof en andere luchtverontreinigende stoffen. Houtrook is zelfs een van de grootste vervuilers van de atmosfeer.

Het stoken van hout heeft helaas ook zeer slechte invloed op de gezondheid. Het kan een direct effect hebben op de slijmvliezen van de mond, keel, bronchiën en longen. En zorgt vaak voor veel overlast.

Paraffine blokken

Deze blokken worden ook wel synthetische haardblokken genoemd. En zijn overal in supermarkten, bouwmarkten en tuincentra te verkrijgen. Helaas zitten hier ook verschillende nadelen aan. De paraffine blokken zijn specifiek voor de openhaard en kunnen dus niet in bijvoorbeeld een vuurkorf of een tuinhaard gebruikt worden.

Een ander nadeel is dat ook bij deze blokken er een hoop schadelijke stoffen vrijkomen die net als houtrook slecht zijn voor mens en milieu.

Een milieuvriendelijke en niet schadelijke brandstof

Gelukkig is er ook goed nieuws!

Er is namelijk een manier om sfeervol te stoken zonder dat dit schadelijk is voor het milieu of uw gezondheid.

Het Enviro-log haardblok is het alternatief voor het stoken van hout of paraffine blokken. Deze haardblokken worden gemaakt van speciaal kartonmateriaal met een ultra dunne waslaag, welke gebruikt wordt voor het transporteren van levensmiddelen. Dit karton kan juist door die waslaag niet samen met gewoon karton gerecycled worden. Doordat dit karton gerecycled wordt tot een haardblok komt het niet massaal op de vuilstort terecht. En hoeven er dus geen extra bomen gekapt te worden.

Deze haardblokken zijn door het productieproces al een stuk milieuvriendelijker, maar er zitten nog meer voordelen aan:

  • Ze bevatten geen chemische- en petroleum additieven
  • Ze bevatten geen bindmiddelen (zoals in briketten)
  • Ze branden gelijkmatig, zonder spatten of vonken
  • Ze branden schoon: geven veel minder rook en vrijwel geen rooklucht
  • Ze stoten minimaal fijnstoffen, koolmonoxide uit

In alle haarden, kachels, vuurkorven en zelfs voor de barbecue te gebruiken

De Enviro-log blokken zijn in elke haard te gebruiken, maar omdat het geen chemische en petroleum bestanddelen bevat zijn ze ook te gebruiken voor de vuurkorf  en de barbecue

Wilt u ook sfeervol stoken?

Wilt u ook op een milieuvriendelijke manier, maar toch ook vooral sfeervol stoken? Kijk dan vooral even bij onze Enviro-log haardblokken.